Project Description

Titlu proiect: Vocational Education and Training for Business Advisors – VETBA / Educație

și formare vocațională pentru consultanții în afaceri

Perioadă de implementare: 01.10.2013 – 30.09.2014

Website: http://www.youthguarantee.ccint.ro/

Proiect finantat de Uniunea Europeana in cadrul actiunii pregatitoare YOUTH GUARANTEE

Obiectiv General

Youth Guarantee sau Garantia pentru tineri, este o noua abordare pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, care asigură faptul că toți tinerii sub 25 de ani – chiar dacă sunt inregistrati la serviciile de ocuparea a forței de muncă sau nu obtin o oferta buna de munca în termen de 4 luni din momentul in care termina studiile sau devin șomeri. Constituirea unui parteneriat activ la nivelul județului Neamț pentru activități durabile de sprijinire a tinerilor care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul institutional de protecție, în vederea integrării socio-profesionale. Prin proiect se doreste e laborarea unei Metodologii care va constitui o Schema de garanție pentru tineret&quo aplicabilă pentru grupul țintă selectat. Punerea în practică, testarea pilot a Metodologiei de pregătire în vederea integrării pe piața muncii a grupului țintă, prin abordari inovative și sustenabile în cadrul unui experiment pilot aplicat la scara mică, într-un studiu de caz.

Grupul Tinta

100 tineri cu vârste între 16 și 24 ani care părăsesc sau urmează să părăsească sistemul de protecție instituționalizat din județul Neamț, din care se vor selecta 14 tineri pentru aplicarea „Schemei de garantare pentru tineret”.

Rezultate

Un parteneriat stabil la nivel local pentru facilitarea integrarii tinerilor care au parasit sau urmeaza sa paraseasca perioada de institutionalizare;O metodologie eficienta si inovativa de pregatire a tinerilor pentru integrarea socio-profesionala pe locuri de muncă la nivel local, care poate fi ulterior preluata in cadrul altor proiecte destinate integrarii socio-profesionale    grupului tinta din aceasta categorie din regiunea Nord Est si din Romania; 14 tineri din grupul tinta din judetul Neamt selectati pe baza unor criterii stabilite care sa urmeze 2 cursuri de formare profesionala in ocupatii cerute pe piata muncii si care sa efectueze stagii de practica la agenti economici din judetul Neamt;