Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Ce procedură trebuie sa urmezi la înființarea firmei și cât durează.

În România, societatea cu răspundere limitată (SRL) este forma juridică întâlnită cel mai des pentru o societate comercială. Este o formă pretabilă pentru afaceri mici, așa numitele start-up-uri, dar și pentru afaceri mari, cu sute de angajați și milioane de euro cifră de afaceri. Indiferent cât este de mare afacerea pentru care se înființează, procedura, costurile și durata de înregistrare sunt la fel pentru toate societățile comerciale cu răspundere limitată. În cele ce urmează vom prezenta în detaliu fiecare dintre aceste trei aspecte.

Procedura efectivă a înregistrării

Existența și funcționarea societății comerciale cu răspundere limitată este reglementată de Legea societăților nr. 31/1990.

A. Înainte de trece la completarea documentelor și de a aplica pentru înmatricularea societății la Registrul Comerțului, întreprinzătorul sau întreprinzătorii trebuie să aibă clarificate cel puțin următoarele aspecte:

 • adresa unde viitoarea societate va înregistra sediul social;
 • trei-cinci variante de denumire pentru viitoarea societate;
 • persoanele care vor fi asociați și administratori în cadrul societății.

B. Primul pas care se realizează este rezervarea denumirii. În acest sens, se completează trei opțiuni pe formularul specific.

C. În momentul în care întreprinzătorii sunt în posesia documentului ce atestă rezervarea de denumire, se poate trece la completarea documentelor specifice:

 • actul constitutiv;
 • cererea de înregistrare;
 • declarația tip model 1 sau 2 prin care se precizează activitățile desfășurate;
 • documentul pentru dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social;
 • documentul cu privire la înregistrarea fiscală.

D. Depunerea capitalului social se poate face la orice bancă comercială, împreună cu următoarele documente: actul constitutiv, copii ale actelor de identitate ale asociaților, copii ale actelor de identitate ale administratorilor, procură notarială sau împuternicire avocațială (dacă este cazul).

E. Administratorul viitoarei societăți va trebui să dea o declarație pe propria răspundere conform căreia îndeplinește condițiile conform legii pentru calitatea de administrator și din care să rezulte că acceptă în mod expres mandatul de administrator. De asemenea, va trebui să ofere și un specimen de semnătură.

F. Asociații viitoarei societăți vor da declarații pe propria răspundere, din care să rezulte că îndeplinesc condițiile legale pentru deținerea acestei calități.

G. Alte documente necesare în cazuri specifice:

 • declarație de asociat unic;
 • avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință;
 • hotărâre AGA pentru asociați persoane juridice;
 • mandat pentru reprezentant desemnat să semneze actul constitutiv din partea asociatului persoană juridică;
 • certificat de bonitate pentru persoane juridice nerezidente ce vor avea calitatea de asociat;
 • împuternicire specială, avocațială sau delegație pentru persoana desemnată să îndeplinească formalitățile.

H. Documentele de la punctele B-G se depun la ghișeu sau online și se achită taxele legale. Din momentul achitării taxelor legale, lucrarea primește termen de eliberare peste trei zile lucrătoare.

I. Dosarul propriu-zis de înființare a SRL primește un termen de eliberare de trei zile, dar trebuie să luăm în calcul și faptul că pregătirea dosarului durează minimum două zile. Acestea considerând colectarea și semnarea tuturor documentelor și vizite la notar sau avocat. Dacă dosarul nu este admis în termenul inițial, el va fi amânat cu 14 zile lucrătoare, dar nu este necesar să se aștepte toate cele 14 zile, putându-se solicita preschimbarea termenului de soluționare atunci când se aduc clarificările cerute de referenți.

 

Sursa: Avocatnet.ro

Ești aici: Home Stiri si evenimente Ce procedură trebuie sa urmezi la înființarea firmei și cât durează.

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi613
mod_vvisit_counterIeri854
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana4202
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna17365
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1037267

Online Acum: 8
IP-ul Dumneavoastra: 54.158.55.5
,
Astazi: October 19, 2017
Threesome