Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

În ce situaţii pierde o firmă calitatea de SRL-D?

Societatea cu răspundere limitată - debutant (SRL-D) reprezintă o alternativă bună oferită antreprenorilor aflaţi la prima afacere, în condiţiile în care aceştia sunt scutiţi de la plata taxelor de înfiinţare şi, suplimentar, pot aplica pentru obţinerea unui ajutor nerambursabil de până la 10.000 de euro. Totuşi, odată ce aţi deschis o astfel de firmă, trebuie să ştiţi că statutul de SRL-D se pierde în trei ani de la momentul înmatriculării. În plus, există mai multe situaţii în care calitatea de întreprinzător debutant se poate pierde pe parcursul existenţei entităţii. 

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011, o SRL-D  poate fi înfiinţată de întreprinzătorii cu capacitate deplină de exerciţiu, care înfiinţează pentru prima dată o firmă şi care nu au mai deţinut anterior calitatea de asociat sau acționar într-o altă companie, indiferent de vârsta acestora. 

De altfel, pentru a veni în sprijinul antreprenorului aflat la debut în afaceri, legislaţia în vigoare acordă acestuia anumite facilităţi la înfiinţare. Mai precis, înmatricularea unei astfel de forme de organizare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) este gratuită.

Statutul de SRL-D se pierde la trei ani de la înfiinţare

Actul normativ citat enumeră la art. 6 o serie de situaţii în care calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii. În primul rând, statutul de SRL-D se pierde “la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării”. Asta înseamnă că, în trei ani de la înfiinţare, antreprenorul debutant trebuie să efectueze operaţiunile necesare în vederea schimbării formei juridice a afacerii (din SRL-D în SRL sau altă entitate). 

Potrivit legislaţiei aplicabile în prezent, în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la data la care se împlinesc trei ani de la înmatricularea societății debutante, reprezentanţii acesteia trebuie să se prezinte la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi au declarat sediul social cu o serie de documente necesare înregistrării menţiunii privind modificarea denumirii. 

Practic, într-un astfel de moment, antreprenorul trebuie să achite costurile pentru transformarea unei SRL-D în SRL, spre exemplu, costuri de care a fost scutit la început, dar pe care trebuie să le suporte acum, plecând de la premisa că în cei trei ani de activitate entitatea a făcut profit şi poate continua sub altă formă. 

Alte situaţii în care se pierde calitatea de SRL-D

Pe lângă situaţia prezentată anterior, OUG nr. 6/2011 reglementează alte patru situaţii în care calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde. Concret, iată care sunt aceste cazuri:

 • la data la care oricare dintre autorităţile competente constată că societatea nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), respectiv:la data la care activitatea microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a încetat voluntar sau când a fost declanşată procedura de insolvenţă;
  • să fie societate cu răspundere limitată care funcţionează pe durată nedeterminată;
  • să se încadreze în categoria microîntreprinderilor;
  • să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi. De altfel, condiţiile pentru întreprinzătorul debutant (amintite la începutul articolului) trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi;
  • să fie administrată de asociatul unic, de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi;
  • să aibă în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare.
 • la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite (spre ex: taxe neplătite sau declaraţii nedepuse); 
 • la data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro. La atingerea acestui prag, microîntreprinderea are obligaţia de a notifica în scris, cel mai târziu până la sfârşitul lunii următoare, oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială se află sediul său social.

Şi în aceste cazuri, la fel ca şi în cazul trecerii celor trei ani de la momentul constituirii, societatea comercială respectivă are obligaţia să procedeze la schimbarea denumirii, în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la pierderea calităţii de SRL-D.

Firmele debutante nu pot activa în anumite domenii

Aşa cum am precizat deja, o SRL-D poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (coduri CAEN). În plus, legislaţia în vigoare stabileşte o serie de limitări atunci când vine vorba de grupele de activitate ce pot fi incluse ca obiect de activitate al unei societăţi debutante. Astfel, nu se pot desfăşura, ca SRL-D, activităţi economice ce ţin de:

 • intermedieri financiare şi asigurări;
 • tranzacţii imobiliare;
 • activităţi de jocuri de noroc şi pariuri;
 • producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope (de exemplu: fabricarea explozivilor, fabricarea produselor din tutun sau comerţul cu amănuntul al băuturilor);
 • alte activităţi excluse de normele europene.

Cu alte cuvinte, adăugarea de coduri CAEN dintre cele enumerate anterior, nepermise de lege, sau adăugarea de coduri CAEN peste limita de cinci grupe de activitate va conduce, obligatoriu, la trecerea de la SRL-D la SRL (sau altă formă de organizare), moment în care antreprenorul va fi nevoit să achite taxele necesare înregistrării menţiunii de modificare a denumirii firmei. Tot într-o astfel de situaţie se ajunge şi dacă unul dintre asociaţi dobândeşte această calitate într-o altă firmă din spaţiul economic european sau dacă, pe parcursul existenţei societăţii debutante, este cooptat între acţionari o persoană care a ocupat anterior această funcţie în cadrul unei alte firme. 

Obţinerea ajutorului nerambursabil de cel mult 10.000 de euro. Cine poate aplica

Pe lângă scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului pentru înregistrarea societăţii debutante, normele în vigoare acordă antreprenorilor debutanţi posibilitatea de a obţine o alocaţie financiară nerambursabilă, pentru planurile de afaceri, de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă de cel mult 10.000 de euro, echivalentul în lei, pentru fiecare beneficiar. 

De altfel, procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis din cadrul  Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (cunoscut mai bine ca "Programul SRL-D") a fost publicată recent pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turismului, lansarea programului şi, implicit, începerea perioadei de înscriere a proiectelor fiind aşteptate să înceapă în curând. Practic, înscrierea proiectelor în acest program se va face exclusiv online, pe site-ul www.aippimm.ro, pe bază de username şi parolă. 

 Sursa: Avocatnet.ro 

Ești aici: Home Stiri si evenimente În ce situaţii pierde o firmă calitatea de SRL-D?

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi612
mod_vvisit_counterIeri854
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana4201
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna17364
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1037266

Online Acum: 9
IP-ul Dumneavoastra: 54.158.55.5
,
Astazi: October 19, 2017
Threesome