Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Importanţa arbitrajului ca metodă alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a organizat astăzi, la CCIR Business Center, conferinţa “Top 5 probleme practice ale arbitrajului în jurisprudenţa 2015-2016”.

Evenimentul a abordat, în cadrul unei sesiuni de dezbateri interactive, soluţii de impact din jurisprudenţa arbitrală a ultimilor ani, care conturează tendinţele moderne ale arbitrajului românesc şi constituie bune practici ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, în prezenţa invitatului special Valeriu Stoica.

Preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. Ştefan Deaconu, a subliniat importanţa arbitrajului ca metodă alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale. “Evenimentul se vrea o modalitate de a aduce mai multă transparenţă noţiunii de arbitraj pentru că mi se pare că arbitrajul comercial are nevoie de aceasta. (…) În consolidarea acestei idei de transparenţă, vom reveni cu un nou set de reguli pentru evitarea posibilelor conflicte de interese în numirea arbitrilor. Prin urmare, eu cred că e un start bun al arbitrajului comercial, iar în ultima perioadă am văzut că se vehiculează tot mai mult ideea de a forma cursuri de arbitraj, ceea ce mă bucură pentru că orice promovare a ideii de arbitraj nu poate fi decât benefică”, a declarat preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.

Avantajele arbitrajului

“Felicit noua conducere a Curţii de Arbitraj deoarece întâlniri de genul celei de astăzi sunt necesare din numeroase motive. Pe de o parte, acestea sunt de natură să creeze în sânul comunităţii juriştilor şi avocaţilor care au preocupări în rândul arbitrajului o cunoaştere a problemelor care în permanenţă se nasc în practica arbitrală. Pe de altă parte, este un bun prilej pentru a creşte credibilitatea arbitrajului ca alternativă de soluţionare a disputelor. Există, din păcate, în ultimul timp, un recul în ceea ce priveşte apetitul principalilor jucători din piaţa economică pentru a soluţiona disputele pe calea arbitrajului, iar acest apetit trebuie să crească datorită avantajelor arbitrajului în raport cu metoda tradiţională de rezolvare a disputelor prin instanţele judecătoreşti (…) şi important este ca aceste avantaje să fie şi fructificate de instituţiile care practică arbitrajul, în special de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR”, a declarat Valeriu Stoica.

Bazil Oglindă, vicepreşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat că autorităţile publice, în mod special, invocă în continuare, „excepţia de necompetenţă generală a arbitrajului, decurgând din nevaliditatea sau ineficacitatea, după caz, a clauzei compromisorii”. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte arbitrajul internaţional nu a existat nicio controversă, cel puţin nu la nivelul Curţii de Arbitraj, formându-se o opinie de acceptare a arbitrabilităţii litigiilor comerciale internaţionale apărute din contracte administrative, în baza Convenţiei de la Geneva, a subliniat Bazil Oglindă.

Sursa: Capital.ro 

 

 

Ești aici: Home Stiri si evenimente Importanţa arbitrajului ca metodă alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi611
mod_vvisit_counterIeri854
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana4200
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna17363
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1037265

Online Acum: 9
IP-ul Dumneavoastra: 54.158.55.5
,
Astazi: October 19, 2017
Threesome